Πέτρος Καπαγέρωφ


Πέτρος Καπαγέρωφ

Ο Πέτρος Καπαγέρωφ (Πειραιάς, 12 Φεβρουαρίου 1941 - Πειραιάς, 6 Δεκεμβρίου 2002) ήταν Έλληνας αθλητικός παράγοντας στον χώρο της καλαθοσφαίρισης. Γεννήθηκε το 1941 και τελείωσε το Α' Γυμνάσιο Πειραιά (Ιωνίδειος).

Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου τελείωσε τη Μαθηματική Σχολή. Στα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση κατά του δικτατορικού καθεστώτος. Συνελήφθη και φυλακίστηκε για 4,5 χρόνια, αρνούμενος την οποιαδήποτε παραχώρηση στις αξίες, τις αρχές και τις θέσεις που πιστά υπηρετούσε. Υπήρξε τακτικό μέλος του ιστορικού σωματείου του Πειραϊκού Συνδέσμου, επιδεικνύοντας σημαντική δραστηριότητα αρχικά ως αθλητής στην ομάδα μπάσκετ του Πειραϊκού Συνδέσμου (ήταν συναθλητής με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, τον Κώστα Δήμου και τον Βασίλη Μουζακιώτη) και εν συνεχεία (το 1966) ως διοικητικός παράγοντας της ομάδας.

Το 1975 εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Στη συνέχεια, αναλαμβάνει την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ορισμού Διαιτησίας. Η πολύ μεγάλη προσφορά του και οι αναμφισβήτητες ικανότητές του τον φέρνουν στην θέση του Προέδρου Επιτροπής Εθνικών Ομάδων, που οδήγησε μαζί με τον Κώστα Πολίτη και τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου στον θρίαμβο της κατάκτησης της πρώτης θέσης στο 25ο EUROBASKET ΑΝΔΡΩΝ το 1987, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ως υπεύθυνος των Εθνικών ομάδων, υπήρξε ο θεμελιωτής του Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, που δημιούργησε σωρεία ταλέντων στο Ελληνικό μπάσκετ. Το 1995 εκλέγεται Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (διαδεχόμενος τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, που ανέλαβε την θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας).

Το 1995 ιδρύει την Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α.), ενώ τον Ιούνιο του 2002, μετά την εκλογή του Γιώργου Βασιλακόπουλου ως Προέδρου της FIBA EUROPE , ο Πέτρος Καπαγέρωφ αναλαμβάνει την θέση του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Έφυγε από την ζωή τον Δεκέμβριο του 2002 στο Τζάννειο Νοσοκομείο του Πειραιά λόγω πνευμονικού οιδήματος. Το Εθνικό Κλειστό Κολυμβητήριο Πειραιά (γνωστό και ως Παπαστράτειο Κολυμβητήριο Πειραιά) φέρει το όνομά του.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Τηλεφωνικό Κέντρο στο 216 800 2601 ή 210 983 9215