• 1961

  Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά εγκαινιάσθηκε και παραδόθηκε για χρήση στο κοινό τον Ιούλιο του 1961 παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή.


  Η αποστολή και ο σκοπός του ΕΑΚΝ/ΑΚ, είναι η ανάπτυξη του λαϊκού-μαζικού αθλητισμού (Εργασιακός, Πανεπιστημιακός, Στρατιωτικός, Σχολικός κλπ), η εξασφάλιση δυνατότητας σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, η αναβάθμιση του πολιτιστικού και αθλητικού επιπέδου του κοινωνικού συνόλου και γενικά η εξυπηρέτηση του αθλητισμού.


  Δύο χρονιές μπορούμε όμως μπορούμε να πούμε ότι αποτέλεσαν σταθμό για το Αθλητικό Κέντρο σε επίπεδο εγκαταστάσεων:

 • 1984

  Το 1984 έτος που κατασκευάσθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το συγκρότημα των κολυμβητηρίων (τρεις (3) ανοικτές δεξαμενές κολύμβησης ολυμπιακών διαστάσεων 50 Χ25 μ.) δίνοντας έτσι την δυνατότητα ανάπτυξης των αθλημάτων του υγρού στίβου (κολύμβηση, υδατοσφαίριση ) και το 2002, όπου με αφορμή την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έγιναν σημαντικές κατασκευαστικές παρεμβάσεις στο χώρο του Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά αναβαθμίζοντας τις υποδομές του και αλλάζοντας ριζικά την μορφή του.


  Σύμφωνα με τον νέο αθλητικό σχεδιασμό Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο που φιλοξενεί και παρέχει δυνατότητες προπόνησης σε αθλητές – τριες υψηλού αγωνιστικού επιπέδου. Συγκεκριμένα, κατασκευάσθηκαν επτά (7) κλειστά προπονητήρια ( Καλαθοσφαίρισης, Πάλης, Πυγμαχίας, Τζούντο, Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής, Στίβου και Άρσης Βαρών), τρία (3) ανοικτά προπονητήρια (γήπεδο Χόκεϊ, γήπεδο Στίβου και γήπεδο Ρίψεων) καθώς και ένα κλειστό καταδυτήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες της πλειονότητας των αθλητών.


  Το συνολικό εμβαδόν των παραπάνω εγκαταστάσεων ανέρχεται στα 14.000 τ.μ. Επίσης, κατασκευάσθηκαν εξήντα καινούργιοι ξενώνες δυναμικότητας 100 κλινών ενώ ανακατασκευάσθηκαν πλήρως τα υπάρχοντα δωμάτια των ξενώνων δημιουργώντας ένα συγκρότημα κατοικιών από 98 δίκλινα δωμάτια και 13 σουίτες.

 • 2004

  Παράλληλα με την ανέγερση των παραπάνω εγκαταστάσεων, κατασκευάσθηκε, σε χώρο που ανήκε στο Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά, το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας το οποίο μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων περιήλθε στην δικαιοδοσία των Ολυμπιακών Ακινήτων Α.Ε. στερώντας έτσι από το αθλητικό κέντρο ένα μεγάλο κομμάτι του.

 • Σήμερα

  Σήμερα το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά είναι ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο που καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες των αθλητών και αθλητριών του αγωνιστικού αθλητισμού ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες για να αναβαθμιστούν και οι εγκαταστάσεις (τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά) που χρησιμοποιούν οι πολίτες στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ελεύθερης άσκησης – άθλησης και αναψυχής.

  Για εξήντα (60) και πλέον χρόνια το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά προσφέρει σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του λεκανοπεδίου της Αττικής την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον αθλητισμό και να νιώσουν το αίσθημα της χαράς που προσφέρει η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες. Αποτελεί έναν πνεύμονα αθλητισμού αλλά και μια διέξοδο των πολιτών από την καθημερινότητα και τα προβλήματά τους.

  Οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα αναβαθμίζονται έτσι ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των αθλουμένων που με το πέρασμα των χρόνων διαφοροποιούνται και ολοένα και αυξάνονται τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.